Helle
Vackert beläget i det norska fjordlandskapet ligger den lilla byn Holmedal och Helles knivfabrik. Här tillverkas knivarna efter gamla traditioner istället för det vanliga, automatiserad massproduktion. Året var 1932 när de två bröderna Steinar och Sigmund Helle började tillverka knivar i den gamla smedjan på deras bondgård.
Den första uppsättningen av knivar såldes i Oslo och vägen dit gick via en lång cykelresa genom bergen. Idag står Helle för kvalitet och ett gediget hantverk. Kärnan i deras filosofi är att kombinationen av hantverk och maskineri måste arbeta tillsammans för att kunna skapa bästa möjliga slutprodukt. Det är kärnan i Helles filosofi.
Företaget har tillverkat knivar och bestick på denna filosofi sedan start och det är ingenting de kommer att ändra på ett tag. De justerar sitt tillvägagångssätt men hantverket står alltid i centrum. Filosofin är enkel, kvaliteten bevaras bäst av skickliga hantverkare som har en stor erfarenhet och med stolthet formar varje Helle kniv till en unik produkt.
Helle kniv
Knivarna från Helle är konstruerade för att tåla hårt arbete och är utformade av och för bland annat jägare, friluftsfantaster och fiskare.
Stålet som ofta används i Helles knivar är ett laminerat rostfritt stål i tre lager. Detta stål har utmärkta egenskaper och en rakbladsvass egg. Det är dock ett kostsamt stål men som en del av Helles filosofi kompromissar man inte gärna på kvaliteten.
I sortimentet hos oss här på Widforss hittar du bland annat Helle knivar såsom Helle fjellkniven, traditionella samiska knivar, Helle fire kniv, fjellkniv, knivar framtagna tillsammans med överlevnadsexperter och klassiska jaktknivar.
Handgjorda knivar
Helle tillverkar handgjorda knivar och Helle knivar är tillverkade för att hålla en livstid men det är viktigt att underhålla kniven ordentligt. Vare sig du köper Helle fjellkniven, Helle fire kniv eller en fjellkniv är det viktigt att ta hand om kniven.
Vi råder dig som har investerat i en kniv från norska Helle att ordentligt torka av handtaget om det har blivit vått och även vaxa in det emellanåt. Knivslidan bör också impregneras med jämna mellanrum och om den blir blöt så bör den torka i rumstemperatur. Bladet bör även det torkas om det blir blött och fettas in med jämna mellanrum.
till i din varukorg.