Guide: Laga mat utomhus 2
Laga mat
utomhus!
Utomhus är för oss njutomhus! Så vi uppmanar dig till att både äta och laga mer mat ute. På egen hand, i sällskap med vänner eller tillsammans med familjen. Vi tycker att maten smakar snäppet bättre ute i det fria. Krångligt behöver det inte heller vara.
Att laga mat och äta ute
Lite förberedelse och planering kan vara på sin plats beroende på när och var du ska laga mat. En del saker kan du fixa hemma och sedan ta med ut. Inkluderar utflykten eller äventyret övernattning med flera måltider? Eller är det en aktivitet där du sedan återvänder hem efter avslutad måltid.
Oavsett om du ger dig av till din närmsta park, vid en närbelägen sjö, i en liten skogsdunge eller på en bar klipphäll så tycker vi att naturen är fantastisk på alla möjliga sätt. Så välj med fördel att lägga mer tid både på att laga och äta din mat utomhus. Frukost, lunch eller middag.
Att laga mat i en enda kastrull kan absolut vara att föredra. Och det funkar ofta fint om du är ute på egen hand. För att exempelvis värma vatten till frystorkad mat eller värma på en mindre mängd mat krävs inget större kök. Är ni flera personer som ska laga mat och äta tillsammans kan ni dock behöva tillgång till fler alternativt lite större kök och flera kastruller.
Årstid och miljö
Vilken tid på året du ska laga mat ute och i vilken miljö kan vara avgörande. Detta eftersom vissa typer av bränsle fungerar sämre eller inte alls vid låga temperaturer. Och om bränslet till köket inte fungerar för att det är kallt ute så är risken att det inte blir någon mat alls. Lite beroende på väder kan du även behöva ett kök med någon form av vindskydd till.
“Om bränslet till köket inte fungerar för att det är kallt ute så är risken att det inte blir någon mat alls”
Stabilitet och funktion
När du lagar mat så vill du att köket ska stå så stadigt som möjligt. Finns det risk för ojämnt underlag behöver du ha koll på hur stabilt köket faktiskt är. För när du ställer en kastrull ovanpå brännaren kan köket ibland blir mer vingligt. Det är alltså lämpligt att kolla vilken typ av underlag köket ska användas på.
Hur lätt det är att tända köket och om du kan reglera värmen eller inte varierar mellan olika kök. En del har inbyggd piezotändare och till andra kök behöver du en vanlig tändare eller ett tändstål. Vill du kunna reglera värmen/lågan så behöver det även finnas ett specifikt reglage för det.
Vissa kök är extremt smidiga att sätta ihop och brännare kan skruvas fast direkt på gasbehållaren. Andra kök kräver lite mer pyssel och förberedelse innan det går att laga mat.
Storlek
Hur mycket plats köket får ta i nerpackat format samt hur mycket det väger är några andra detaljer du kan jämföra. Det är du som ska bära det om du nu inte har någon som möjligtvis kan hjälpa dig att bära både kök och utrustning. Det finns små och mycket lätta kök som ryms i en ficka. Men om inte vikten eller storleken spelar någon roll så kan du hellre satsa på ett större och stabilare kök.


till i din varukorg.