Guide: Välj rätt friluftsbyxor!
Vi hjälper dig
att välja
rätt friluftsbyxor!
Ett par byxor av god kvalitet som håller länge är bra både för din plånbok och för miljön. Vad din aktivitet går ut på, var du genomför den eller under vilka väderförhållanden aktiviteten ska genomföras styr dina val. I den här guiden ger vi dig vägledning för att du ska kunna välja de byxor som passar dig och ditt äventyr bäst.
Vad ska du tänka på?
Olika byxor har olika egenskaper och funktioner. Lägg därför gärna lite extra fokus på val av material då det är tygets egenskaper som styr användningsområde och även plaggets egenskaper. Det är till exempel skillnad i slitstyrka mellan täta bomullsvävar och mjuk softshell. Vilket material du väljer kan även göra skillnad i hur snabbt byxorna torkar då de blivit blöta samt hur vind- eller vattentäta de är. Fundera över om du kommer att röra dig mycket eller lite, långsamt eller snabbt samt i vilken väderlek du förväntar dig att byxorna fungerar bäst. Tänk på att syntetväv såväl som softshell och skalbyxor är känsligt för små och snabba glödloppor, så om du ska elda bör du vara lite extra uppmärksam. Vattenavvisande byxor har en ytbehandling som gör att vattnet rinner av istället för att tränga sig in i tyget. Detta fungerar fint vid lätt regn, eller när du går genom blöt växtlighet som exempelvis gräs. När det kommer till snabbtorkande material absorberas och skingras vattnet istället, vilket gör att byxorna torkar snabbare. Det finns även byxor som är helt vind- och vattentäta och dessa har normalt lite sämre ventilation. Om du ska använda vind- och vattentäta byxor under den kallare delen av året så välj förslagsvis en något rymligare modell som tillåter underställ och ett extra lager. Generellt kan du även tänka på att ju tajtare modell du väljer desto viktigare blir det med stretch.
”Det mest optimala skyddet
när dina aktiviteter bjuder
på fler och tuffare
utmaningar i väder som blåst,
regn eller snö är skalbyxor”
Bomull eller syntet
En hyfsat aktiv person som rör sig mycket i skog och mark behöver byxor som ger både rörelsefrihet och skydd. En slitstark bomullsväv med flera funktioner som förstärkningar på ben, knän och rumpa och eventuella stretchpaneler är då att föredra. Genom att använda impregnering eller vax på bomull kan du själv välja hur pass vädertåliga du vill att byxorna ska vara. Tar du väl hand om dina byxor kan du dessutom använda byxorna i väldigt många år framöver vilket är fördelaktigt både för dig och för miljön.
Softshell
Om du prioriterar rörelsefrihet och ventilation är softshell att föredra då materialet är både stretchigt och följsamt. Det är även vind- och vattenavvisande i sig självt. Du kan hitta softshellbyxor som är både tunna och lätta men även softshellbyxor som är lite kraftigare och varmare. Det inre lagret på softshell är mjukare och känns därför bekvämt mot huden, medan det yttre lagret ger bättre isolering och även kan ge skydd mot kyla. Softshell har en kortare livslängd då materialet är känsligare än bomullsväv.
Skal
Det mest optimala skyddet när dina aktiviteter bjuder på fler och tuffare utmaningar i väder som blåst, regn eller snö är skalbyxor. Det är membranet på byxorna som gör dem helt vatten- och vindtäta. Skalbyxor är även perfekta som förstärkningsplagg och kan snabbt dras över de plagg du redan har på dig. Beroende på temperatur kan du även använda skalbyxor i kombination med långkalsonger när du till exempel ska vandra eller åka skidor. Skalbyxorna kan vara olika effektiva när det kommer till transport av fukt och svett och på många modeller finns det därför en dragkedja för extra ventilation och luftning. Skalbyxor fungerar även utmärkt vid till exempelvis segling, stillasittande jakt eller fiske eftersom de är vattentäta.
”Formsydda knän
ger ökad
rörelsefrihet
samt en
bättre passform”

Justerbara nedtill
Det finns mängder av lösningar för att justera byxbenen nedtill och dessa skiljer sig ofta från varumärke till varumärke. Från kardborrelås och krok att haka fast i snörningen på skorna, till den mer klassiska justeringen med ett spänne. Dessa hjälper till att minimera risken att få skorna fulla av grus och smuts samt för att byxorna inte ska släpa i marken när det är blött och lerigt. En del byxor har även en dragkedja längst ned på benen för att du ska slippa ta av skorna när du tar av eller på byxorna. Vissa byxmodeller har även en zip-funktion, där du lätt kan växla mellan full benlängd och shorts, vilket kan vara praktiskt om det plötsligt blir varmt.
Förstärkningar,
formsydda partier,
och förböjda knän
En del modeller har förstärkningar på knän, i benslut eller över rumpan. Detta för att skydda de områden på byxorna som oftast utsätts för lite extra slitage. Vissa byxor är stretchiga i sig medan andra har strategiskt placerade stretchpaneler för bättre komfort. Formsydda knän på framför allt byxor av bomullsväv ger ökad rörelsefrihet samt bättre passform. Det är ett klart plus om du exempelvis vandrar mycket, sitter på huk eller klättrar. Hur många fickor du vill ha är högst individuellt. De allra flesta byxor har åtminstone två handfickor. Sedan finns det många byxor med bakfickor och/eller lårfickor med dragkedja eller kardborrelås. Vi tycker generellt att det är bra med minst en större benficka som rymmer till exempel telefon, karta eller annat som du vill ha lättåtkomligt. Vårt sista men kanske viktigaste tips; kom ihåg att ta väl hand om dina byxor så håller de längre!

till i din varukorg.