Guide: Sommar med hund
Sommar
med hund!
När sommarvärmen kommer börjar en härlig tid med äventyr, sommar, sol och bad. Sommaren är svårslagen, men risken för att din hund drabbas av värmeslag, fästingar och ormbett ökar. För att du och din fyrbenta vän ska kunna njuta av värmen tillsammans finns det därför några viktiga saker att tänka på. I denna guide går vi igenom hur du gör sommaren med din hund roligare och säkrare!
Båtliv
De flesta hundar gillar att vara ute på sjön, på badbryggan och badstranden. Oavsett om din hund är en storsimmare eller badkruka kan det vid vissa tillfällen vara livsavgörande om din hund bär flytväst eller inte. För att undvika drunkningsolyckor rekommenderar vi därför att ni använder hundflytvästar vid allt båtliv. I vårt sortiment hittar ni mängder av hundflytvästar för såväl stora som små hundar!
Bilen
Den vanligaste orsaken till att hundar får värmeslag är att de lämnas i bilen i sommarvärmen. Vid varmt och soligt väder kan temperaturen i bilen snabbt stiga till 55°C, trots att bilrutorna står på glänt. Många ställer bilen i skuggan men även en skuggig plats blir snabbt varm när solen rör på sig. Grundregeln är därför att inte lämna hunden i bilen vid varmt sommarväder. För att göra bilresan säkrare och skönare är ett hett tips att använda sig av en burfläkt!
Kyla
För att undvika överhettning och värmeslag är det viktigt att din hund alltid har tillgång till färskt vatten. När ni njuter av sommarvärmen, på sandstranden eller badklippan är det viktigt att ge hunden möjlighet till en skuggig plats. Dessutom kan du svalka din vovve regelbundet genom att bada med den eller hälla lite kallt vatten på pälsen. Vid varmt väder är det också bäst att undvika fysisk aktivitet och långa promenader mitt på dagen när temperaturen är som högst. Det finns även mängder av bra hjälpmedel för att undvika att din hund överhettas och får värmeslag. I vårt sortiment hittar du solskydd, kyldynor, burfläktar, kylvästar och fler produkter som kyler ner din hund!
”Det är viktigt
att din hund
alltid har tillgång
till färskt vatten”
Värmeslag
Hundar är mycket känsligare för värme än oss människor och har svårt att sänka sin kroppstemperatur vid höga temperaturer. De kan inte sänka kroppstemperaturen genom att svettas och börjar därför flämta för att ventilera ut värmen via munnen. Fortsätter hunden att utsättas för kraftig värme så att kroppstemperaturen överstiger 38-39°C riskerar den att få värmeslag (hypertermi), vilket är ett livshotande tillstånd. Därför är det otroligt viktigt att vara varsam och undvika att din vovve utsätts för kraftig värme. Hundägare med trubbnosiga hundar bör vara extra varsamma då dessa hundar har trånga andningsvägar och därför löper extra stor risk för överhettning och värmeslag.
Om olyckan är framme och din hund drabbas av värmeslag är det viktigt att så fort som möjligt uppsöka veterinärvård. Medan ni inväntar vård finns det några åtgärder som du kan utföra för att hjälpa din hund. Till att börja med är det viktigt att försöka få din hund att dricka. Därefter kan du skölja din hund i svalt, men inte iskallt vatten, för att försiktigt påbörja nedkylningen. Hundens tassar kan också med fördel kylas ned och det fungerar även utmärkt att blöta en badhandduk och linda den kring hunden. Se även till att ni befinner er i skugga och om det är möjligt på en plats med bra ventilation. I vårt sortiment hittar ni ett urval av kylbäddar, kylvästar, fläktar och andra produkter som håller din hund sval i sommarvärmen!

Fästingar och insektsbett
Under sommarhalvåret är fästingarna aktiva och kan orsaka allvarliga infektioner som exempelvis borrelia och TBE på både människor och hundar. Därför bör du regelbundet undersöka dig själv och din hund efter fästingar. Till hundar finns det en mängd olika fästingpreparat som fungerar väldigt bra. I vårt sortiment hittar du insektsmedel och fästingplockare som förebygger fästingbett och gör det lätt att avlägsna fästingarna!
Liksom oss människor kan hundar även vara riktigt känsliga för insektsbett. Framförallt kan getingar, bin, jordgetingar, myror och humlor orsaka allvarliga besvär. Om du märker att din hunds allmäntillstånd försämras efter ett insektsbett eller stick bör du uppsöka veterinär. För att lindra klådan och motverka insektsbett kan du använda dig av Skogsapotekets produkter!
Ormbett
Huggormsbett är avsevärt mycket farligare för hundar än oss människor och kan i värsta fall leda till ett livshotande tillstånd. I många fall kan det vara svårt att upptäcka att din hund har blivit biten av en huggorm. En svullen nos, trötthet, yrsel och en tydlig svullnad kring såret är dock några vanliga varningstecken. Om du misstänker att din hund har blivit ormbiten bör du uppsöka veterinär så fort som möjligt. Tills dess är det viktigt att försöka hålla hunden lugn och stilla för att motverka att giftet sprider sig i kroppen.
När man befinner sig i båten, sommarstugan eller till fjälls, långt från djursjukhus och affärer är det bra att ha med sig ett första-hjälpen-kit så att man kan vårda sin hund om olyckan är framme. I vårt hundapotek hittar du ett urval av produkter som hjälper din hund vid alla möjliga typer av situationer!

Grillning
Grillning under sommaren är svårslaget, men det finns även en risk att din hund får i sig skadliga grillrester som exempelvis majskolvar och kycklingben. Om din hund har ätit ett kycklingben, en majskolv eller något annat främmande föremål kan det fastna i tunntarmen och orsaka ett akut stopp. I detta fall försämras hundens allmäntillstånd snabbt och den får upprepade kräkningar, magont, trötthet och minskad aptit. Grundregeln är att alltid kontakta veterinär om din hund har svalt ett främmande föremål. I vissa fall kommer föremålet ut av sig självt men i svårare fall kan det behövas medicinsk hjälp.
Algförgiftnig
Till sist är det viktigt att vara varsam på algblomning och att undvika att din hund badar eller dricker av vatten där koncentrationen av alger är hög. Om förekomsten är hög behövs vanligtvis endast en liten mängd för att din vovve ska bli allvarligt sjuk. Håll därför koll på algsituationen med hjälp av lokala väderprognoser. Vanligtvis är förekomsten som högst under sensommaren mellan juli och september.

till i din varukorg.