Guide: Lyckad bockjakt, vi hjälper dig med rätt utrustning!
Lyckad bockjakt,
vi hjälper dig med
rätt utrustning!
Den 16:e augusti är det äntligen dags för bockjakten som är en otroligt härlig jaktform och årets höjdpunkt för många jägare. Att smygjaga i sensommarvärmen är svårslaget och att fälla den perfekta avskjutningsbocken är pricken över i:et. I denna guide har vi samlat våra bästa tips och tricks för att du ska få de bästa möjligheterna att lyckas med bockjakten. Nytt för 2022 är även att vårbocksjakt blir tillåtet i hela Sverige. I regel är våra tips desamma för bockjakten i augusti som på våren, med den främsta skillnaden att lockjakt inte fungerar i samma utsträckning på våren.
Klädseln
Till att börja med är det viktigt att klä sig rätt för att få en behaglig jaktupplevelse och förbli oupptäckt under jakten. Därför rekommenderar vi att man anpassar klädseln utifrån väder och vind, men det viktigaste är att plaggen är tysta och heltäckande för att undvika att viltet upptäcker dig. Rådjur har väldigt bra syn och därför rekommenderar vi dig att använda kamouflagekläder för att smälta in i omgivningen. Dessutom blir rådjur lätt avskräckta av exponerad människohud, vilket gör att det är viktigt att täcka händer och ansikte för att lyckas med jakten. Under bockjakten har man som jägare ofta lyxen att jaga i sensommarvärmen. Därför är svala kläder med ventilation att föredra samt vattentäta plagg om regnet drar in. På fötterna rekommenderar vi att du bär ett par tysta och smidiga kängor eller stövlar som gör att du kan röra dig så ljudlöst som möjligt när du smyger efter bocken.
Handkikaren
Handkikaren är din bästa vän vid bockjakt och all annan typ av smygjakt. Att regelbundet spana av terrängen med en bra handkikare ökar dina chanser att upptäcka bocken innan den upptäcker dig. Vi rekommenderar en allroundkikare med omkring åtta gångers förstoring och med så stor objektivdiameter som möjligt. En kikare med stor objektivdiameter ger ett bättre ljusinsläpp vilket gör spaningen i gryning och skymning effektivare. Däremot blir kikare större och otympligare desto större objektivdiametern blir. Därför får man göra en avvägning mellan bättre ljusförutsättningar, ökad storlek och vikt när man väljer handkikare.
Ytterligare ett hett tips är att använda sig av en bärsele eller ett hölster till din handkikare. På så vis säkerställer du att kikaren håller sig på plats mot bröstet och det blir bekvämare att bära runt på handkikaren. Med ett hölster undviker du även att handkikaren slår emot grenar, stenar och andra föremål när du rör dig i terrängen.

Lockpipan
Till bockjakten i augusti, vid slutet på rådjurens brunstperiod, är en bra lockpipa ofta nyckeln till en lyckad jakt. I många fall är brunsten redan över men chanserna kan ändå vara höga att bocken regerar på lätena från lockpipan. Det finns en mängd olika lockpipor för rådjur och de läten som används mest är geten och smaldjurets kontakt-, hets- och ångestläte. När du lockar med dessa läten är sannolikheten hög att du lockar in svartsjuka och intresserade bockar som vill undersöka lätet. För att locka till sig geten och i sin tur bocken kan man även med vissa lockpipor imitera kidets ångest- eller kontaktläte. I dessa fall kan även hungriga rävar komma på locket, vilket gör att dessa pipor även kan användas till lockjakt på räv.
De flesta pipor är lätta att använda men det krävs lite träning för att behärska de olika lätena. En klassisk och lättanvänd favorit bland jägare är Buttolo Blatter som man med endast ett knapptryck kan efterhärma de vanligaste lätena.
Annan viktig utrustning
Ett bra kikarsikte med hög förstoring och stor objektivdiameter gör det möjligt att ta säkra skott på långa håll samtidigt som du kan utnyttja maximalt med skjutljus i gryning och skymning. När man rör sig i terrängen vid smyg- och pyrschjakt på rådjur kan det vara svårt att hitta ett naturligt skjutstöd. Ett skjutstöd är därför ett utmärkt hjälpmedel som bidrar till ökad stabilitet och gör det möjligt att ta ett så säkert skott som möjligt.
Vid bockjakten, liksom all annan typ av skytte och jakt, är det viktigt att skydda hörseln. Därför är det viktigt att du använder dig av någon typ av hörselskydd när det är dags att avfyra skottet. Vi rekommenderar att du använder dig av ett par aktiva hörselskydd eller öronproppar som har medhörningsfunktion, som därmed förstärker ljuden från omgivningen samtidigt som skadligt ljud filtreras bort.
Vi kan alla känna igen oss i frustrationen när myggor och knott kommer på besök och stör. För att få en så bra jaktupplevelse som möjligt och undvika fästing-, mygg- och andra insektsbett rekommenderar vi att du använder dig av någon typ av mygg- och insektsskydd.
”Vid bockjakten,
liksom all annan
typ av skytte och jakt,
är det viktigt att
skydda hörseln”
Våra hetaste tips till en lyckad bockjakt
Att ha koll på vindriktningen är A och O för att lyckas med bockjakten. För att undvika att bocken får vittring av dig och försvinner är det viktigt att ha vinden i ansiktet under jakten. För att hålla koll på vindriktningen kan man med fördel använda sig av en vindvisare eller en tändare. Lär känna dina marker och bockar genom att vara ute i skog och mark i god tid innan bockjakten börjar. På så vis kan du inventera rådjursstammen för att hitta den perfekta avskjutningsbocken och förstå hur bockarna rör sig.
Leta exempelvis efter viltväxlar och fejningar på träd för att lokalisera bockarna. Leta efter bockarna där rådjuren söker sin föda. Vallar, rapsfält och hyggen är några heta tips på öppen terräng där rådjuren ofta går på födosök. För dig som är på jakt efter skogsbocken är kraftledningsgator, viltväxlar och skiften av ung och gammal skog möts några heta platser att hålla koll på. Till sist ökar dina chanser till en lyckad jakt om du är ute tidigt på morgonen innan solen gryr eller på eftermiddagen innan skymningen faller. På så vis är du redan ute på pass innan rådjuren blir som mest aktiva och du undviker därmed att du röjer dig själv när du rör dig i skogen.

till i din varukorg.