Guide: Kom igång med flugfiske
Kom igång
med flugfisket
Flugfiske är en fantastisk fiskemetod som erbjuder en lockande balans mellan natur och sport. Det kan se svårt och komplicerat ut för en som inte är van vid metoden, men med lite träning och rätt kunskap så lär man sig snabbt att bemästra flugfisket. I denna guide går vi igenom flugfiskets grunder och hjälper dig att välja rätt utrustning så att du kan komma igång med flugfisket!
Flugfiskets grunder
Flugfiske är en väldigt rolig och effektiv fiskemetod som ofta används för att fånga ädelfiskar som lax, regnbåge, öring och harr, men med rätt utrustning kan dock de flesta andra fiskarter fångas in. Flugfiske efter gädda är exempelvis en storfavorit bland sportfiskare. Det viktigaste är att dimensionera utrustningen utifrån det fiske som kommer bedrivas. Vid flugfisket är det, till skillnad från spinnfisket, linan som utgör tyngden så att betet kan kastas ut. Eftersom flugan knappt väger något krävs en tung lina för att kunna jobba ut mer och mer lina och kasta ut flugan. Genom att kasta linan fram och tillbaks i luften släpper man ut mer och mer lina så att flugan till sist kan kastas ut. Ett viktigt tips är att försöka få flugan att landa en bit framför fisken och i strömmande vatten är det bäst att försöka få flugan att landa en bit uppströms så att fisken hinner se den och nappar.
När du börjar med flugfiske är det viktigt att du fiskar med lugna och bestämda rörelser. Jobba ut linan lugnt och metodiskt och försök att synka kraftöverföringen från spöet till linan. Att ta i mer resulterar inte i längre kast, utan det är stoppen och tekniken som ökar kastlängden och precisionen. Som nybörjare rekommenderar vi att du tar en lektion för att lära dig den grundläggande tekniken. När du tränar överhandskast går det utmärkt att öva på land, på en fotbollsplan, äng eller annan större yta.
_squared_compressed.jpg)
” När du börjar med flugfiske är
är det viktigt att du fiskar med
slugna och bestämda rörelser”
Nödvändig utrustning
För att komma igång med flugfisket behöver du ett spö och lina som är klassat utifrån det fiske som du kommer bedriva. I regel kan man säga att desto högre klassning, ju tyngre fiske klarar utrustningen. Ett allroundset som passar till fiske efter regnbåge, öring och harr har klass 5-6. Till fiske efter stora öringar i strömmande vatten rekommenderar vi klass 7-8 och till fiske efter gädda och lax lämpar sig klass 9-10. De flesta spöna är enhandsspön, vilket innebär att man håller spöet i en hand. Till de grövre klasserna finns även tvåhandsspön för att kunna hantera tunga linor och stora flugor. Rullen har inte samma funktion som vid spinnfiske. Vid flugfiske används rullen till att förvara linan när den matas ut för hand, rullen har en bromsfunktion och är ett viktigt hjälpmedel när du drillar fisk. Därmed är det viktigt att välja en rulle med bra broms, men framförallt med rätt storlek så att både fluglinan och backning-linan får plats. Backning-linan består ofta av flätad dacron och är den lina som sitter innerst på rullen och fungerar som säkerhet om fisken rusar iväg. Utanpå backning-linan sitter fluglinan och dessa finns i många olika varianter. Vanligast är WF-linor (Weight Forward) som även brukar kallas för klumplinor. Dessa linor har en klump framtill med extra tyngd för att få fart på linan när den kastas ut. Till sist, längst ut på linan sitter en tafs som man fäster flugan i. Tafsen är ofta avsmalnande (taperad) och om fisken är skygg är det bra med en så tunn tafs som möjligt. Vid flugfiske efter gädda använder man sig av ett bitsäkert material närmast flugan.
Olika typer av flugor
Det finns två typer av flugor; våtflugor och torrflugor. Våtflugor är de flugor som sjunker och är ofta små i storlek och har ett färgglatt utseende. Torrflugor är flugor som flyter och imiterar insekter som kläcks på vattnet eller har landat på ytan, exempelvis sländor, getingar, myggor och knott. Valet av fluga anpassas utifrån vilken art du fiskar efter men framför allt efter omgivningen och platsen du fiskar på. Inom flugfiske använder man sig främst av fisk- och insektsimitationer för att locka fisken till hugg. Fiskimitationerna brukar benämnas som streamers och är utformade för att efterlikna småfisk eller kräftor. Insektsimitationer brukar delas upp i tre grupper utifrån insekternas livscykler; nymf och larver, puppor, och till sist kläckta och vingade insekter.
Övrig utrustning
För att lyckas med flugfisket krävs det i många fall att man som fiskare kommer ut en bit från land för att hitta fisken. Därför rekommenderar vi ett par vadarbyxor som håller dig torr och varm under flugfisket. För att lättare upptäcka fisken när den vakar rekommenderar vi att du använder dig av ett par fiskeglasögon. Med fiskeglasögon upptäcker du fisken lättare samtidigt som du skyddar dina ögon från skadligt UV-ljus. Flugfiske är en fiskemetod som kräver många typer av flugimitationer och andra småprylar. För att undvika trassel och oordning bland fiskeprylarna, är betesaskar och flugaskar perfekta hjälpmedel. Med en bra håv blir det lättare att landa fisken när du väl har lyckats drilla hem den. Den bör vara lätt och smidig och nätet bör vara tillverkat i ett skonsamt material som inte skadar fisken. Till sist tycker vi att ett multitool, en linkapare och en fiskekniv är några hjälpmedel som alltid kommer väl till pass ute på fisketuren. Med ett multiverktyg kan man reda ut de flesta tekniska utmaningarna utan att behöva åka hem. Linkaparen gör det säkrare och lättare än någonsin att kapa flätlinor och andra typer av linor. Med en bra fiskekniv kan du avfånga och filea fisken på ett smidigt och säkert sätt.
_squared_compressed.jpg)

till i din varukorg.