- Första-hjälpen-kit innehållande sårtvätt, bandage, bomullspinnar, krage
- Tandborste
- Klosax
- Kam/Borste
- Trimmer
- Schampo
- Fästingmedel
- Pincett
- Myggskydd
- Tassalva
Guide: Husapotek för hunden
Husapotek
för hunden!
Precis som du har en liten uppsättning av mediciner och produkter i ditt badrumsskåp så behöver din hund sitt eget lilla apotek också. Många av de mindre krämpor som en hund råkar ut för kan du enkelt själv behandla i hemmet eller i samråd med din veterinär. Dessutom är det viktigt att ha ett första-hjälpen-kit till din hund när ni rör er ute i skog och mark. Det är även extra viktigt att ha första-hjälpen-kitet nära till hands för dig som har med din fyrbenta vän på jakt där hunden rör sig på längre sträckor själv och dessutom i svår terräng och nära vilda djur.
Vad behöver hunden?
För daglig vård bör din hund ha produkter för munhygien. Börja gärna att borsta tänderna på din hund redan när den är valp så att den vänjer sig. Samma sak gäller även kloklippning. Vänj hunden vid klosaxen i ett tidigt stadium så kommer du slippa framtida problem. Låt gärna någon erfaren visa dig hur du går tillväga på bästa sätt vid kloklippning eftersom det är lätt att klippa fel.

Alla hundar kräver pälsvård men hur ofta och i vilken utsträckning beror självklart på ras. Att införskaffa en bra kam och en ordentlig trimmer kan vara en god idé. Att se till att hundens öron och ögon är fria från allt för mycket eller långt hår kan du enkelt göra hemma med en rundad sax. Du kan även klippa bort tovor i pälsen. Det är viktigt att hundens päls hålls ren och fri från tovor då kvalster, fästingar och andra skadedjur trivs bättre i ovårdad päls. På marknaden finns många bra alternativ till fästingmedel. Det viktiga är att hitta något som passar just din hund. Hör gärna vad din veterinär rekommenderar. Du kan även komplettera med ett speciellt hundschampo mot kvalster och fästingar vid behov. Har hunden en känslig hud kan den behöva ett schampo speciellt anpassat för känslig hud.
I de flesta hundars liv finns det situationer där de blir väldigt oroliga. En del gillar inte alls att åka bil och andra blir väldigt stressade av raketer och fyrverkerier. Många av dessa beteenden går att träna bort men ibland kan hunden behöva hjälp på traven för att komma till ro. Då kan man ge hunden receptfria lugnande medel för att ta sig igenom den stressande situationen enklare. Konsultera alltid med din veterinär innan du ger din hund ett lugnande medel.
Gör det till en vana att regelbundet undersöka din hund. När hunden har varvat ner efter en lekstund eller promenad kan du gosa med hunden och metodiskt gå igenom päls, tassar, ögon och öron. Då lär du känna din hund och upptäcker förändringar i ett tidigt skede. Men det allra viktigaste för att din hund ska hålla sig frisk och ha en härlig hundvardag är dagliga promenader och ett foder som tillgodoser din hunds alla behov samt full tillgång till vatten.
”Gör det till en vana
att regelbundet
undersöka din hund”
Vad behöver du om olyckan är framme?
Om olyckan skulle vara framme är det bra att vara förberedd. Sätt ihop en låda med första-hjälpen-utrustning till din hund. Här är det bra att fylla på med sårtvätt, bandage, pincett och bomullspinnar. Det är också bra att vara beredd med en krage då hundar gärna slickar och river upp sår som redan tagits omhand. Det är också viktigt att vara förberedd för olyckliga händelser när du har med din hund på jaktpasset eller vandringen. När du är långt ifrån veterinär och djursjukhus är det viktigare än någonsin att kunna hjälpa din hund.
I skogen är det mycket som kan hända. En så liten sak som en fästing kan till exempel göra din hund mycket sjuk om fästingen bär på borrelia eller anaplasmos som är virus som förs vidare från fästingen. Tag för vana att känna efter fästingar på din hund och ta bort dem så tidigt som möjligt. När du tar bort fästingar är det bra att använda sig av en fästingplockare för att säkerställa att du får bort hela fästingen från hundens hud. Även mygg kan besvära din hund. Även om det inte påverkar de flesta hundar kan vissa hundar vara extra känsliga, precis som vi människor. Därför kan det vara värt att investera i ett myggskydd till din hund. Ormbett är tyvärr vanligt på vår och försommaren och kan gå riktigt illa. Vanligast är att hunden blir biten i tassen eller på nosen. Om din hund blir biten är det viktigaste att hålla hunden stilla och snabbt ta er till en veterinär.
Ormbett och andra olyckshändelser är inget vi kan göra något åt. Men det vi kan göra är att vara så förberedda som möjligt om olyckan skulle vara framme. Dessutom blir den dagliga omsorgen av din hund enklare med rätt produkter. Hos oss på Widforss hittar du ett fint sortiment av produkter för vård och omsorg av din hund. Handla hos oss och bygg upp ditt alldeles egna hundapotek!
Bra att ha hemma!

till i din varukorg.